معامله ملک سه مرحله دارد.
مرحله اول: توافق
در مرحله اول طرفین معامله با هم توافق میکنند. و یک توافقنامه کتبی به نام قولنامه مینویسند، به عبارتی طرفین معامله تعهد میدهند که شروط یکدیگر را قبول کردیم و آن را مکتوب میکنند.
فرق قولنامه و مبایعهنامه چیست؟
مبایعه نامه همان اسم حقوقی و رسمی قولنامه است و قول نامه جلوه حقوقی ندارد و اگر طرفین معامله با یکدیگر به مشکل بخورند، و به دادگاه مراجعه میکنند، چون قولنامه جنبه حقوقی ندارد محکمهپسند نمی باشد
در زمان قدیم حدودا 100 پیش نام مبایعه نامه ،مجتهد نویس بود.چون مردم در آن زمان اطلاعات و سواد کافی را نداشتند آن زمان برای معامله ازشیخ کمک میگرفتند و یک مبایعه نامه تنظیم می کرد.
چه مواردی باید در مبایعه نامه ذکر شود؟
5 مواردی که باید در مبایعه نامه ذکر شود:
1-مشخصات فروشنده که شامل مشخصات شناسنامه و آدرس فروشنده (حتما باید به صورت کد پستی باشد) و شماره تلفن همراه و ثابت نوشته شده باشد.
2-مشخصات فروشنده که شامل مشخصات شناسنامه و آدرس خریدار(حتما باید به صورت کد پستی باشد) و شماره تلفن همراه و ثابت نوشته شده باشد.
3-مبیع(موضوع مورد معامله):مشخصات جغرافیایی، ثبتی، هندسی(مساحت ملک).
4-مبلغ مورد نظر برای معامله:
4-مبلغ مورد نظر برای معامله: قیمت واحد و قیمت کل به وجه رایج کشوری، ریال یا معادل تومان.
5-زمان مورد معامله: زمان پرداخت و نحوه پرداخت، زمان حضور در دفترخانه و تنظیم سند. برای نحوه پرداخت باید حتما مشخص شود که خریدار چه مبلغی را، در چه زمانی و با چه شرایطی به فروشنده میدهد.
و اگر این هر یک از 5 موارد فوق در مبایعنه نامه قید نشود مبایعنه نامه فاقد اعتبار می باشد.پس از قید کردن 5 مورد فوق می توان مواردی دیگر را جهت شفاف سازی در مبایعنه نامه قید کرد به طور مثال:
درصورت پشیمانی:به طور مثال شما یک خانه ای را خریداری کرده اید و به هر دلیلی از خرید ملک مورد نظر منصرف شده اید می توانید در مبایعه نامه قید کنید که در صورت پشیمانی چه اتفاقی بیفتد.و حتما برای پشیمانی باید یک مدت زمان خاص تعیین کنند که در صورت پشیمانی تا 24 ساعت یا …بتوانند مبایعه نامه رو لغو کنند.
مرحله دوم خرید ملک: دریافت کد رهگیری
فقط نوشتن مبایعنه نامه کافی نیست ،چون مبایعنه نامه منحصر به فرد نیست و فروشنده ممکن است ملک را به چند نفر فروخته شود. و برای پیشگیری از این اتفاق طرفین قرارداد پس از امضا مبایعنه نامه به بنگاه های املاک مجاز بروند تا مبایعنه نامه خود را در سیستم سراسری ثبت کنند.مشخصات ملک، طرفین معامله، در سیستم ثبت شده و کد رهگیری برایشان صادر میشود.
مرحله سوم:مراجعه فروشنده به دفتر اسناد رسمی
در این مرحله از انتقال سند، فروشنده باید با اصل شناسنامه و اصل سند، به دفتر اسناد رسمی رفته و. دفتر اسناد لیست مدارک برای ایجاد پرونده را به فروشنده میدهد تا آن را آماده کند.